måndag 10 maj 2010

Rättvist samhälle?

Människor är olika och har olika förutsättningar, rent genetiskt. För att skapa total rättvisa så som vi ser rättvisa idag (lika för alla) behöver vi antingen sänka eller höja alla människors prestationsförmåga och tankesätt. För att vi alla ska kunna sträva mot samma mål och gynna varandra utan att lämna någon utanför. Skulle slöjan av okunnighet lösa detta problem? Jag tror inte att den skulle göra det. Om vi alla stod på ruta nummer ett med slöjan av okunnighet på oss och fick frågan: höger eller vänster? Skulle då alla välja samma riktning? Absolut inte! Oavsett vad vi gör så kommer vi att vara olika, och då också ha olika uppfattning om vad rättvisa är.

Och som Nozick påstår skulle det tillslut i ett samhälle skapat ur anarki bildas en ”naturlig stat” det är ju så det har blivit i det livet vi lever också, om man utgår från historians utveckling så är det ju så att vi utvecklats och det kom inte en stat från ingenstans utan den bildades för att människors samtycke drev utvecklingen åt det hållet. Utgångspunkten är naturtillståndet, men istället för att människorna inom ett visst område kommer överens om vissa regler för sitt fortsatta samarbete, antar Nozick att en stat spontant kan bildas utan att några av invånarnas rättigheter kränks utan gottgörelse och det tvivlar jag på. Så som samhället fungerar idag skulle jag säga är så rättvist man kan komma, folk betalar skatt som i sin tur ger folket sjukvård gratis bland annat som i sin tur gör att vi lever bättre och längre som i sin tur skapar friskare och mer långvarig arbetskraft. Och det kommer alltid att vara människor som tycker att andra har det bättre, det ligger i våran natur att jämföra sig med andra, och så länge vi gör det är det ingen som kan säga att det råder total rättvisa. Och att vi ens talar om hur vi ska uppnå det mest rättvisaste samhället beror på att vi har en orättvisa att jämföra med, globalt sett så råder det en enorm orättvisa men tittar man enbart på vårt samhälle så är den inte lika stor. Och visst vi borde stötta Afrika till exempel som är ”the posterboy for injustice” men på vad sätt ska vi lyckas rusta upp ett helt land? Att det finns folk som bor i hyddor och lever på naturtillgångar behöver ju inte vara orättvist, olikheter är inte alltid lika med orättvisa. Precis som någon föredrar pepsi ovanför fanta så föredrar vissa att leva utan dagens moderna teknik och påfrestningar. Ska vi i den moderna världen ha rätten att påstå att någon som är oberoende av ekonomisk välfärd men ändå till freds med livet och lycklig, vara fattig?
Vi får vara försiktiga med vad vi kallar rättvisa, för att sätta dessa stammedlemmar i en villa någonstans med två bilar en hund och massa pengar behöver inte vara rättvisa. Det känns också orealistiskt att sträva mot global rättvisa då resurserna för detta uppenbarligen inte räcker till, för att skapa ”lika för alla” så skulle den så kallade standarden i de moderna samhällena sjunk betydligt och då skulle rättvisan anses vara orättvis.¨

/Hampus Cannerfors ES07B

1 kommentar:

  1. Dina tankar om att "orättvisa" likväl kan jämföras med olikhet (och inte vara negativt) är väldigt intressanta! Jag tror dessutom att det kan ligga något i den tankegången. Men det krockar samtidigt med ganska grundläggande fakta: att det finns barn som dagligen dör av svält. Det kan väl inte vara rättvist? Eller bara det enkla faktumet att barnfattigdomen har ökat i Sverige de senaste åren; själva tanken på att det finns föräldrar som inte kan bjuda sina barn på köpepizza medan andra har den tillgången i överflöd är skrämmande (för att inte nämna ett mer globalt perspektiv med liknande problematik). Men självfallet är det svårt att mäta rättvisa eller utjämna världens alla orättvisor, det kanske inte ens går (även om jag inte anser det vara ett antagande man ska utgå ifrån).

    Med andra ord håller jag fullständigt med dig om att vi nödvändigtvis inte behöver förse hela jordens fattiga befolkning med en modern teve – det finns, som du själv säger, inte resurser för det. Men som (mer eller mindre) moraliska medmänniskor bör vi ha i åtanke att det finns människor, på samma jord som vi, som dör av matbrist. En grundläggande rättighet, enligt mig, är att alla levande individer har tillräckligt med mat utan att behöva sätta sitt liv på spel.

    SvaraRadera