söndag 18 april 2010

vad är ett rättvist samhälle?

Vad är ett rättvist samhälle?

Folk har olika åsikter till vad som är ett rättvist samhälle. Några skulle säga att kommunism är rättvis då några inte kan ta beslag på resurser och använda dem för att få personer att arbete för dem så att de kan bli ännu rikare. Några andra skulle säga att anarkism är ett rättvist samhälle då man får helt och hållet bestämma vad man vill göra med sitt liv och kropp, ingen kan säga till att göra något man inte vill.
Några som lutar mer eller mindre åt dessa två håll är Nozick och Rawls. Jag skulle definiera dessa två synsätt som den Naturliga rättvisan och den idealiska rättvisan.
Rawls följer den idealiska rättvisan som bygger på ett tanke experiment, ”slöjan av okunnighet”.
Det berättar om en förstadium innan man föds där man inte känner till sin etnicitet, rikedom eller något annat som definiera en. En sådan person vill ha ett samhälle som hjälper alla personer i samhället då man inte känner till sin status. Man vill ha skatter för alla då detta jämnar ut spelfältet. Där man får möjlighet att gå i skola eller få bidrag om man har fattiga hemförhållanden. Man vill helt enkelt att alla skall kunna ha en förutsättning och möjlighet att skapa och forma sitt liv hur man vill.
Nozick följer den naturliga rättvisan där folk äger det de äger och har frihet att göra det de vill med det. Att det är inte rättvisa om någon tar deras egendomar för att ge den till någon annan. Med naturlig rättighet så medan man nästan med någon form av gudomlig tillgivelse som Locke beskriver. Att äga egendom och göra med den som man vill är en mänsklig rättighet. En rättighet som tillåter att ens ägodelar kan tillfalla vem man vill, oftast till sina barn. Så Nozick tycker att det är helt rättvist när en person för flera tusen år sen skulle lägga beslag för stora mängder mark och ha med tiden införskaffat sig mer och mer. Tills idag där en person som ärvt detta skulle i princip äga allt och människor har valet att arbeta för honom eller dö. Ett rättvist samhälle skulle vara att följa denna ”gudomliga” erhållandet, rättigheten till sin egendom.

För mig är det inte rättvist att någon person äger princip allt. Att bara för personens förfäder anskaffade sig mark och makt så lever människor under deras styre, vilken rättighet hade de i först början att anta marken som egen? För egen del ser jag mark något utanför människors ”först dit ” princip. Mark är direkt inte något som ägs av människor, utan den finns bara där som till lån att använda. Men världen är indelade i länder som har blivit tilldelade mark. I dessa länder finns det olika samhällen och system som tillhandahåller människor rätten att äga, hyra eller endast möjlighet att bruka jorden. Man måste också nämna att mark är förutsättningen för välfärd då det är där resurser till allt vi använder oss av.
Så sammanfattningsvis så anser jag att tex Sveriges mark tillhör befolkningen som bor där. Vi har strukturerat ett system för människor att investera och använda sig av marken. Folket äger marken, på samma sätt som folk äger staten och därigenom äger staten (Samhället) marken. På marken bygger staten infrastruktur och byggnader, därigenom bildas det sociala forumet. Det är i detta sociala forumet och mark som människor kan starta företag eller investera i diverse saker som ökar deras välfärd. Jag anser därför att det är helt rätt att staten kräver skatt och ger ut det till folket eller infrastrukturen som en ersättning för att människor har fått använda sig utav statens( folkets) mark och sociala forum.
Sedan kan man diskutera vad dessa pengar ska gå till. Det kan vara allt från pengar till ett gratis skolsystem eller pengar till sjukskrivna, barnbidrag och allmänsjukvård.
Man kan fråga sig varför personer som arbetar ska ge pengar till folk som inte jobbar eller är sjukskrivna, vad är rättvisan i det? Ett svar skulle vara att annars så skulle de bli en större belastning på samhället då de skulle ändå leva av staten i form av hembärgning och möjligheten att arbeta och få jobb skulle bli ännu mindre. Rättvisan finns i att att de inte har en möjlighet att jobba. Av någon anledning så har staten inte lyckas tillhandahålla arbeten till dem och då måste staten ta hand om de sina (folket). Eller att man är sjukskriven och inte är kapabel för arbete. Rättvisan i det är att staten tar hand om de som av olika anledningar bli sjuka. Staten ger en almmän försäkring för olyckshändelser eller sjukdomar. Rättvisan är att alla får denna säkerhet, att alla får samma förutsättning att få fortsätta att leva och arbeta i samhället. Detta dras till samma argumentation som man kan föra till barnbidrag och gratis skolsystem, att alla får samma förutsättning. En stor del av samhällets rättvisa är just att alla får samma förutsättningar i samhällets spelplan. Detta är viktigt då man skall kunna forma sitt liv som man vill, att man har möjligheten att välja sina val och att man inte kan få en visst arbete i samhället för att man kommer från en fattig familj. Alla människor har äganderätt till landet som jag beskrev innan och då ska man också kunna få en möjlighet att få arbeta sig till vilken position som helst. Samhället ger då också en grund för varje medborgare att kunna frodas i samhället.
Jag kommer ge ut några punkter som är viktigt för ett rättvist samhälle:
Ett rättvist samhälle ska se till så att de mänskliga rättigheterna följs. Att varje människa har makt över sitt liv.
Att man har samma förutsättningar som jag beskrev tidigare. Då alla äger samhället så ska man få samma förutsättning att kunna utvecklas och frodas i den.
Ett demokratiskt samhälle då alla får sin röst hörda och kan påverka samhällskontraktet och möjligheten för sitt eget liv.
Att man har möjlighet till yttrandefrihet och att man har möjlighet att göra sina egna val och följa sina preferenser i livet, som religion. Till den gränsen att man inte inskränker demokratin eller de mänskliga rättigheten. Men i ett demokratiskt land har man möjligheten att lämna den, så det tillåter en att leva efter sitt eget huvud.
En polismyndighet som ser till så att samhällskontraktet inte bryts. En domstolsmyndighet som dömer de som bryter mot samhällskontraktet. En stat som äger infrastrukturen och sociala forumet. Detta blir rättvist då folket äger staten och får samma förutsättningar.

Ett rättvist samhälle är där alla får samma startposition att utveckla sin egen framtid ur landets generella välfärdsnivå däribland uppväxtförhållandena och skolsystemet.

Lenni Brobäck SP07N

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar